Hoe maak ik een mailing op

Klik op ‘Communicatie; Mailings’ en vervolgens op de groene knop ‘+ Mailing toevoegen’.

Het startscherm is dat van het sjabloon en de titel (deze is niet zichtbaar voor ontvangers). Kies hier indien mogelijk het juiste sjabloon (in dit voorbeeld is die mogelijkheid er niet) en geef de mailing een passende titel en klik op ‘Volgende’.

In het volgende scherm kun je, net als bij systeemberichten, de inhoud aanpassen. Door middel van de blokken bij ‘Indeling’ kun je zelf de indeling van de mailing bepalen door de verschillende blokken te slepen. Aan te raden is wel om te starten met een header.

In het tekstveld kun je nu tekst schrijven of plakken. Indien je tekst plakt, doe dit dan wel vanuit een .txt bestand. Dit programma haalt eventuele opmaak uit de tekst en zorgt ervoor dat de tekst, geplakt in evisit, helemaal gelijk in de mail komt.

Zoals je in de bovenstaande afbeelding ziet, staan er twee ‘codes’: [att:salutation] en [att:name_last]. Dit zijn attributen die uit de velden van relaties en/of bezoekers worden weergegeven in het mailtje zelf. Deze attributen kun je selecteren in het menu bij ‘Gebruikersattribuut’.

Bezoekersattributen: Deze gegevens worden uit de bezoekerslijst gehaald.

Exposantattributen: Deze worden uit de exposantenlijst gehaald.

Relatieattributen: deze worden uit de relatielijst gehaald.

Overige attributen: Deze worden ook uit de bezoekerslijst gehaald. Aanhef is ‘Geachte <geslacht>’. Normaal gezien zet je hier een spatie achter en vervolgens ‘Volledige achternaam’. Je krijgt dan ‘Geachte heer Janssen’ te zien. De Volledige naam kan je eventueel laten terugkomen als je bijvoorbeeld een samenvatting van de inschrijving zou willen weergeven in het bericht.

Bij mailings zie je naast ‘Gebruikersattribuut’ ook ‘Persoonlijke link’ staan. Deze link is bedoeld om, net als bij een persoonlijke code, de gegevens van de relatie vooraf ingevuld te tonen in het registratieformulier. Dit geldt voor aan- en afmelden. Om deze links te gebruiken, selecteer je het woord wat clickable moet zijn en vervolgens klik je op ‘Persoonlijke link’. In het voorbeeld maken we gebruik van een persoonlijke aanmeldlink.

De linktekst is na het selecteren automatisch ingevuld. Selecteer bij ‘linktype’ of het gaat om Registreren, Afmelden, Enquête of Bijlagen downloaden (indien tickets niet als PDF meegezonden moeten worden). Vervolgens kies je waar de link naartoe moet leiden. Dit kan de Registratie URL zijn, deze selecteer je in de stap erna. Het kan ook de Registratiewebsite zijn. Je kiest in de volgende optie de juiste pagina. Als laatste kan het een handmatige URL zijn. Dit betekend dat je verwijst naar een pagina die je niet via evisit kunt koppelen. Code toewijzen is niet van toepassing.

Wat ook nog belangrijk is om te weten is hoe je hier een link onder een woord plaatst. Als de tekst geschreven is en je hebt de URL van de website gekopieerd, dan selecteer je heel het woord dat clickable moet worden. Vervolgens klik je op het linkteken.

Vervolgens plak je de URL in het bovenste vakje en klik je op ‘Oké’. Als het een mailadres betreft of een externe link, dan krijg je altijd een melden. Klik bij deze meldingen altijd op ‘Oké’. De tekst die clickable is, wordt nu blauw.

Als de tekst is opgemaakt, klik je op ‘Volgende’.

Hierna kom je bij ‘Selectie’. Hier selecteer je welke relaties/bezoekers de mailing mogen ontvangen. Als eerste kies je of de mail naar Relaties, Bezoekers of Exposanten gaat:

Vervolgens welk gegeven je als uitganspunt neemt:

Daarna hoe het resultaat in verhouding moet staan tot het gegeven:

En ten slotte een variabel:

Links zie je hoeveel resultaten je selectie oplevert en middels de onderste knop ‘Resultaat bekijken’ kun je zien wie er allemaal in de selectie geplaatst is. Beide zijn goede manieren om je selectie te controleren als je bijvoorbeeld op een importlijst hebt geselecteerd.

Als de selectie juist is, klik je op ‘Volgende’ en vul je de verzendgegevens in van de mailing.

Je vult hier het onderwerp van de mailing in, naam afzender, mailadres afzender en het antwoordadres. Al deze gegevens worden getoond in de e-mail die de klant ontvangt. Dit is heel belangrijk om in gedachten te houden.

Indien gewenst is het mogelijk één of meerdere bijlagen toe te voegen aan de mail. Na het uploaden zie je de naam van de bijlage verschijnen met een selectievakje. Vink deze niet aan als de bijlage meegezonden moet worden. Dit vakje is namelijk voor het verwijderen van de bijlage.

Klik op ‘Volgende’ wanneer alles naar wens is.

De laatste stap is nu het verzenden van de mailing. In dit scherm kun je de tekst nog een keer bekijken, op links klikken, jezelf een testmail versturen en links nogmaals het onderwerp, e-mailadressen en het aantal ontvangers controleren. Doe dit ook bij het verzenden van iedere mailing.

Je kan ervoor kiezen om de mailing direct te versturen door op de groene knop ‘+ Nu versturen’ te klikken maar het is ook mogelijk de mailing in te plannen voor een later moment. Je kan hierbij de datum en precieze tijd aangeven waarop de mailing verzonden moet worden.

De knop ‘Nu versturen’ veranderd ook in ‘Inplannen’. Klik hierop als je de mailing in de wachtrij wilt zetten.